Vattenkraft

En stor del av Sveriges elproduktion har under lång tid kommit från vattenkraften. Vattenkraften är en förnybar kraftkälla som levererar el utan koldioxidutsläpp.

Den största andelen energi från vattenkraft kommer från de stora kraftverken i de reglerade älvarna i norra Sverige men även i södra Sverige finns ett stort antal små vattenkraftverk.

Vattenmagasinen fylls under vårfloden och lagras till nästa vinter. När energin sedan behövs under höst och vinter släpps vattnet genom turbinerna och vidare i vattendraget. Tack vare norra Sveriges snösamlande berg och vattenrika älvar har vi i Sverige mycket goda möjligheter att lagra elektrisk energi på både kort och lång sikt.

Vattenkraften är en viktig del av vår reglerkraft för att utjämna skillnader i både produktion och användning av el. Bilden till höger visar Sveriges elproduktion en ganska vindstilla dag. Kärnkraften och värmekraftverken körs så mycket som möjligt. Idag byggs ingen ny vattenkraft i Sverige eftersom de stora älvarna redan är fullt utbyggda. Istället ligger fokus på miljöanpassning och effektivisering av befintliga vattenkraftverk.



Historia

Den första vattendrivna elgeneratorn kom till Sverige 1882. Vattenkraften gjorde att Sverige blev det första elektrifierade landet i världen. Tack vare vattenkraften var Sverige även det första landet i världen som fick elektriska tåg. 

Står för stor del av elproduktionen

Sveriges elproduktion består till största del av vattenkraft och kärnkraft. Resten produceras med bland annat kraftvärme, kondensvärme och vindkraft.

Blå bild med föredelning av energislag i Sveriges elproduktion 2021

Bild som visar föredelning av energislag i Sveriges elproduktion 2021.