Elbilar

En elbil använder en elmotor i stället för en traditionell förbränningsmotor och kan laddas hemma, vid ett köpcentrum, en arbetsplats eller längs med vägen. De första elbilarna började produceras redan på 1830-talet.




Räckvidd och körstil 

Förarens körstil påverkar bilens räckvidd och därför är det bra att till exempel använda sig av körsättet sparsam körning (ecodrivning). Vid kalla temperaturer påverkar elfordon genom att räckvidden sänks på två sätt, dels minskar batteriets kapacitet, dels går det åt energi för att värma kupén och batteriet. Räckvidden blir ca 20–30 % kortare under vintern. 

Räckvidden påverkans även av topografin, temperaturen, hastigheten och körtekniken. Vill du ha tips på hur du kan påverka din räckvidd positivt, se broschyren ”Maxa räddvidden – checklista”. 


Antalet laddbara fordon 

Idag finns det strax över 300 000 laddbara fordon i Sverige och då ingår även bussar, motorcyklar och tyngre fordon. Antalet publika laddpunkter, plats där du kan ladda din elbil, är idag ca 15 000 st. 

Vill du veta hur många laddbara fordon och publika laddpunkter det finns i Sverige? Besök Power Cirlce, se länk i högerspalten.




För- och nackdelar med elbilar 

Jämfört med fossilbränslefria bilar är elbilarna energieffektiva och är buller- och avgasfria.

Det som skulle kunna vara en nackdel är att investering kan vara dyrare och att en del oroar sig över räckvidden, sträckan fordonet kan färdas på en laddning. 

Laddning av elbilar

Det mest kostnadseffektiva är att ladda sin elbil är hemma och då blir priset, ditt elpris multiplicerat med antalet kWh du laddar. Att ladda publikt blir vanligtvis dyrare och det beror på olika faktorer. Vid hemmaladdning ska du ha en laddbox som gör laddning mer effektiv och säkrare.

LADDNING HEMMA

Man bör inte ladda sin elbil från ett vanligt eluttag. Eluttagen är inte gjorda för den typen av belastning. Går det illa kan laddning i vanliga eluttag orsaka en brand. Man bör istället installera en laddningsbox hemma. Med en sådan kan man ladda både säkrare och snabbare. Man kan dessutom välja hur snabbt bilen ska laddas och när på dygnet.

SNABBLADDNING

Vissa bilar kan laddas med växelström med hög effekt. En sådan laddningsplats är relativt enkel och billig att installera om man har tillgång till el med hög effekt.

Vissa andra bilar använder likström vid snabbladdning. En sådan laddare kostar några hundra tusen kronor att installera. Med bra elmatning kan man ladda fullt på ca 30 minuter.

KONTAKTER

Det finns olika typer av kontakter till laddbara bilar. I EU har man bestämt att Typ-2 ska vara standard för normalladdning och Combined Charging System (CCS) för snabbladdning.

Laddstolpar kan ha olika typer av uttag, det vanligaste är Typ-2 följt av CSS. Som elbilsägare brukar man ha en laddkabel liggande i bilen, då det är vanligt att man behöver använda sin egen kabel för att ladda.

HYBRIDER

Om man ofta behöver köra långa sträckor eller dra en tyngre släpvagn så är det svårt och dyrt att hitta en bra elbil. Då kan en bil med både elmotor och bränslemotor vara bra. Om det är en laddhybrid, så kan man ladda bilen som en ren elbil och köra några mil på enbart el. När man ska köra längre eller dra släp, så startar bränslemotorn automatiskt.