Kyl och frys

Kyl och frys står för en betydande del av hushållselen. Det finns mycket du kan göra själv för att minska energianvändningen för dessa produkter.

 

 

Avfrosta frysen

En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen! Nyare frysar har automatiska funktioner för detta, men för äldre frysar bör du göra detta två gånger per år.


Hushåll med kylan

Tina fryst mat i kylskåpet så tar du tillvara på kylan.



rätt temperatur för kyl och frys

Det är viktigt med rätt temperatur i både kyl och frys, dels för energianvändningen, men också för att maten ska hålla sig så länge som möjligt. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energianvändningen med cirka fem procent.



Se över listerna

Det finns gummilister på både kyl och frys som ser till att dörrarna håller tätt. Se till att de sitter fast och att de inte är torra och spruckna, då är det läge att byta dem.


Städa bakom kyl och frys

Damm gör att kylaggregaten arbetar sämre, och då går det åt mer energi. Dammsug regelbundet bakom kyl och frys för att minimera energianvändningen.


Ställ inte in varm mat

Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars får kylen arbeta hårt med att kyla maten.



Titta på energimärkningen

När du byter ut äldre kyl och frys titta då på energimärkningen.

Sedan den 1 mars 2021 har kylar och frysar en ny energimärkning med skalan A - G, där A är bäst. +-tecknet som fanns tidigare har försvunnit för att lätt kunna se vilken produkt som är energieffektivast. Den nya märkningen har även en QR-kod som du kan scanna för att få mer information.

OBS! att du inte kan jämföra den förra märkningen med den nya.

Om du har ett kylskåp eller frys som är ca 10 år, då kan du sänka din energianvändning med ca 50 procent.

Energimärkningen visar även:

  • Årlig energianvändning i kilowattimmar

  • Nettovolym för kylen i liter

  • Nettovolym för frysen i liter

  • Bullernivå


Tänk på placeringen

Redan när du planerar ditt kök, tänk då på att inte placera kyl och frys bredvid ugnen eller spisen. Spillvärmen från dessa värmer kyl och frys, och då går det åt mer energi att hålla maten kall.


 Sidan uppdaterad 2023-01-19